TEEK MAGAZINE 50 FEBRUARI 1999

Het lijstje landgenoten dat internationaal weerklank vindt met hun muziek wordt stilaan langer. Vaya Con Dios, Technotronic, Wim Mertens, Front 242, Axelle Red, K’s Choice, Praga Khan en Hooverphonic versleten stuk voor stuk massa’s platen in het buitenland en doen wellicht een lampje branden. Maar iemand ooit al gehoord van Herman Gillis, Christian Pieters en Filip Eyckmans?

Neen. Dat is geen schände. De thuisbasis van deze drie Beigen bevindt zieh respec- tievelijk in Testelt, Deurne en Zwijndrecht. Maar him vizier is gericht op de wereld. Op hun eigen -niet altijd even conventionele- manier trachten ze ervoor te zorgen dat geluiden van eigen bodem doorstoten tot ver over de landsgrenzen. Appreciatie valt hen in hun rol achter de schermen niet altijd in even grote mate te beurt als de artie- sten uit bovenvermeld lijstje. BV’s zijn het al evenmin, en ze willen het ook niet worden. Maar als zaakvoerders van Sherman Productions bvba, Musickness bvba en Lightning Records nv (beter bekend als Bonzai Records) is Belgie wel te klein voor hen geworden. Wie zijn ze?

Herman Gillis (35) verkocht zijn ana­loge filterbank (een ingenieus instru­ment om klanken te verronnen) aan U2, Madonna, Bowie en een indruk- wekkende schare andere muzikanten. Met de uitvinding van de Sherman drukte de Vlaams-Brabantse doe-het- zelver een niet te onderschatten Stem­pel op de internationale muziekscene.

Christian Pieters (32) aka dj Fly was afgelopen zomer met zijn house-label Bonzai Records de enige Belgische ver- tegenwoordiger op het grootste tech­nofeest ter wereld: de Berlijnse Love Parade.

Jaarlijks verkoopt hij 500.000 vinylplaten, vooral in het buitenland.

Filip Eyckmans (33) kent Tom Barman al van op school. Hij moedig- de hem aan om met zijn groep een demo op te nemen en behartigt sinds- dien de belangen van dEUS en een handvol andere rockgroepjes. Ook zijn managementsbureau Musickness ziet zieh verplicht om op de internationale markt te mikken en opereert al een tijd- je simultaan vanuit het Spaanse dorpje Ronda en Zwijndrecht.

TEEK peilde naar de drij fveren van deze drie overlevers en vroeg hen hoe ze de vele klippen, die ze op hun ont- dekkingstocht ontmoetten, wisten te omzeilen. Alhoewel ze over heel ver- schillende muzikale achtergronden beschikken, wordt vlug duidelijk dat ze een ding gemeen hebben: hun plaats aan het muziekfirmament hebben ze zelf afgedwongen.