Stierenarena Ronda

Zonder enige twijfel is de Stierenarena Plaza de Toros van Ronda, samen met de Puente Nuevo of Nieuwe Brug, het meest representatieve gebouw van de stad en verdient dus echt een bezoek. Het is als het heiligdom van het hedendaagse stierenvechten en bovendien is deze arena de oudst bewaard gebleven constructie ter wereld.

stierenarena Ronda

Opvallend is de ingang met een neoclassicistisch uiterlijk en enkele barokke details, die hier aan het begin van de 20e eeuw werd geplaatst.

De poort bestaat uit een rondboog, geflankeeerd door Toscaanse zuilen die een gebroken timpaan dragen met daarin het wapen van de Real Maestranza en een elegant balkonnetje van smeedijzer met afbeeldingen van stieren.

De arena is een perfecte cirkel met een dubbele gallerij van verlaagde bogen, eveneens ondersteund door Toscaanse zuilen. Opvallend zijn de zuilen van de Koninklijke ereloge, die cannelures hebben en rijker zijn gedecoreerd.

De arena heeft 5.000 zitplaatsen, allen overdekt, rond en met een  zandvlakte met een doorsnede van 66 meter en is de enige die een stenen omheining heeft in heel Spanje. Het unieke is ook dat de entreepoort voor de stieren, de loge voor de presidenten en de ereloge aan dezelfde kant van het gebouw zijn gesitueerd.Slechts enkele malen per jaar kan je ook de bibliotheek van de Maestranza bezoeken ; een werkelijk prachtige verzameling boeken in een un iek kader. La noche en blanca van Ronda is een wederkerend event, normaal gezien in mei en dan kan je dus buiten de andere musea in Ronda, ook deze bibliotheek bezoeken tot middernacht. Deze noche en blanca van Ronda zet dan ook concerten, dans en theater op doorheen de stad, zelfsook op unieke plekken zoals de arabische baden die zich net onder het hotel Enfrente arte bevinden en te bereiken via de Romeinse brug in onze straat net voor de Arco van Felipe V ofwel via een weggetje onderaan het hotel om zo via de arabische brug de baden te bereiken.

arena-stierenvechten-ronda

De arena werd geopend op 11 mei 1784, maar een gedeelte van de tribunes stortte gedurende de openingsfeesten in en werd na de restauratie het jaar daarop tijdens de meifeesten opnieuw geopend met een groots opgezette Corrida tussen de stierenvechters Pedro Romero en zijn rivaal Pepe Hillo.

Bij de restauratie was ook José Martín Aldehuela betrokken, die op dat moment bezig was met de bouw van de nieuwe brug Pedro-Romero Ronda(Puente Nuevo).

Deze stierentempel werd gebouwd door en is eigendom van de “Real Cuerpo de la Maestranza de Caballería de Ronda”, waarvan de oorsprong terug gaat naar de Katholieke Koningen, aan het einde van de 15e eeuw. Koning Filips II liet in 1571 de oude broederschappen veranderen in Real Maestranzas. Ronda was de eerste die hier gehoor aan gaf en legaliseerde haar Real Maestranza in 1572, wat haar de eerste en oudste van Spanje maakt.La Maestranza heeft een ruiterschool van uiterst hoog niveau met prachtige paarden en ze hebben hun trainingscentrum net naast de arabische baden. Vanop het terras van hotel Enfrente Arte Ronda heb je verschillende maanden per jaar een prachtig zicht op de ruitersbaan en kan je de trainingen van de paarden en ruiters volgen met een glaasje Ronda wijn bij de hand.

Het museum van de Arena (Museo Taurino de la Plaza de Toros) is een permanente tentoonstelling van de 2 grote stierenvechters-dynastieën die Ronda in het verleden heeft gekend: de Familie Romero en de Familie Ordóñez. De collectie bevat buiten gravures, lithos en tekeningen ook tal van andere relikwieën uit de Tauromagie zoals het originele Goya-kostuums van Antonio Ordóñez. Ook de geschiedenis van de Real Maestranza (de Koninklijke Cavalerie)komt ruim aan bod.

Opmerkelijk is toch ook zeker de wens die Antonio Ordóñez had voor hij stierf; vandaar dat je aan de binnenpoort in de plaza, daar waar de stieren de arena inrennen, een gedenkplaatje zal vinden van Ordóñez, met daaronder assen van de overleden Torero ; een gedeelte van de assen ligt ook net onder de poort waar de stieren de arena binnenstormen omdat het de stierenvechters wens was dat iedere stier letterlijk over hem moest lopen vooraleer de corrida begint.

Tegenwoordig zijn er zeer weinig corridas in de stierenarena van  Ronda , maar jaarlijks, tijdens de eerste week van september wordt er in de arena ofwel Plaza de Toros de Corrida Goyesca gehouden,naar een idee van Antonio Ordóñez. Een stierengevecht in de stijl van Goya, de grote spaanse schilder en dit tijdens de zogeheten Feria de Pedro Romero. Veel liefhebbers vanuit de hele wereld komen dan naar Ronda om dit unieke gebeuren te zien. Zowel de stierenvechters als vaak ook de toeschouwers kleden zich dan ook in traditionele kostuums, zoals in de tijd van Goya, 18e eeuw. In het verleden waren belangrijke figuren zoals Orson Welles of Ernest Hemingway bezoekers van dit festival. We publiceerden met Hotel Enfrente Arte in 2004 een reisgids van Andalousie waar we over de geschiedenis van die tijd een hoofdstuk besteden, dit alles te vinden onder Andalucia Personal op deze website, met dus oa ook meer info over de stierenarena van Ronda zelf .

OrsonwellesHet gevecht wordt opgedragen aan Pedro Romero, stierenvechter eveneens uit de 18e eeuw, die volgens de geschiedenis de regels heeft opgesteld voor het moderne stierenvechten. Hij werd in 1755 in Ronda geboren en vocht vanaf zijn achtste tot z’n zeventigste, en heeft dus bijgevolg ongeveer 6000 stieren gedood.. Hij overleed uiteindelijk op zijn negentigste, zonder ook ooit maar éénmaal gewond te zijn geraakt tijdens de corrida.

 

 

http://youtu.be/9rGoQ_0VYnU

Net toen we ons hadden genesteld in Ronda , overleed Antonio Ordóñez , wellicht Ronda’s meest bekende personage omwille van zijn vriendschap met Orson Welles, Ernest Hemmingway, Ava Gardner , Brian Epstein en vele meer. We waren live getuige van zijn begrafenis met een propvolle plaza de torros en zowat heel de spaanse jet set die een laatste groet kwam brengen .

De reisgids Andalucia Personal is sinds lang uitverkocht, maar er zijn nog enkele tweedehands exemplaren te vinden online :