dEUS, Hooverphonic, K’s Choiceen, Axelle Red zijn Belgische artiesten die behoorlijk tot schitterend scoren over onze landsgrenzen. Aan het lijstje zou binnenkort wel eens Die Anarchistische Abendunterhaltung kunnen worden toegevoegd. ‘We Need New Animal’s’, de tweede cd van de nog altijd jonge Antwerpenaren Is deze zomer namelijk dé prioriteit van Sony Classical.

Die Anarchistische Abendunterhaltung2

 

Drie jaar geleden in de zomer van 1993 trad Die Anarchislieche Abendunterhaitung voor het eerst voor het voetlicht. Han Stubbe {klarinet), Roel van Camp (accordeon), Buni Lenski (viool) en Simon Lenski (cello) trokken niet alleen de aandacht omwille van hun jeugdige leeftijd (toen gemiddeld amper twintig) of de ongewone bezetting, maar ook omdat ze hun muziek, klassieke patronen gecombineerd met wat folk invloeden, met een rockspirit brachten.

Op de playlist ven hun concerten stond trouwens ook een versie van ‘SUdS & SOdA’ van dEUS, in wiens voorprogramma de Anarchisten speelden. Het eerste nummer van het kwartet dat op plaat verscheen was net een cover van die song, een van de bonustracks op de internationale versie van de dEUS-cd-single ‘SUdS & Sodanog wel.

 

Titelloze debuut cd

Het viertal bewees echter snel dat het probleemloos op eigen benen kan staan, want begin 1996 verscheen hun titelloze debuut cd. Invloeden uit klassiek, folk, rock en jazz gingen hand in hand. De composities getuigden van durf en hang naar avontuur.

Niet zozeer de wereld van de klassieke muziek als wel de popgemeenschap haalde de Anarchisten met open binnen. Hoewel de reacties bijna unaniem lovend waren en het publiek vrij snel lijn interesse betoonde bleef de groep rustig. Een belangrijke factor daarbij was natuurlijk het managementskantoor Musickness, dat ook dEUS, de Evil Superstars en alle groepen met Rudy Trouvè vertegenwoordigt. Die rust uitte zich in het feit dat de debuutplaat in eigen beheer verscheen en verspreid werd door het bescheiden Lowlands.

Desondanks toonde de groep een flink commercieel potentieel. Ondanks de bescheiden distributie- en promotiemiddelen, verkocht de cd zo’n 12.000 exemplaren – al moet gezegd een groot stuk van die omzet bij de vele concerten werd gerealiseerd.

In het najaar van ’97 startte de groep aan de voorbereidingen van een nieuwe langspeler. Waar de eerste het resultaat was van enkele jaren samenspelen, moesten de nummers voor de tweede op minder dan een half jaar geschreven worden. De lat ligt nog hoger omdat het viertal niet in herhaling wil vallen. Daartoe experimenteert de groep met extra ritmen – eerst met een drummer dan met samples. Op de plaat die onlangs verscheen, ‘We Need New Animals zijn die samples goeddeels vervangen door live drums, dat op instigatie van de gereputeerde Michael Brook, niet de producer, wel de mixer van de cd.

Internationale carrière

Het is even wennen, maar uiteindelijk blijkt het een geslaagde verruimingsoperatie. Sommige nummers krijgen daardoor meer een rockkarakter, maar ‘Oliphant’ en ‘Dip’n’dodge’ rusten op een reggae-ritme. Het liedje is een samenwerking met Angélique Wilkie, ooit, nog lid van Zap Mama en in Broken’ is den weer An Pierié van de partij. Nog zo’n illustrotie dat de groep niet wil stilzitten. Toch is er veel veranderd Die Anerchistische Abendunterhaltung heet voor de gemakkelijkheid DAAU (spreek uit als dauw), al staat de volledige naam nog altijd op de cd. Die afkorting moet een internationale carrière vergemakkelijken.

Sony

Sony_Music_logoDat die carrière er komt staat vast. Eerst tekende de band bij Sony België, meer bepaald de popsectie Columbia. Tot Peter Geib, een van de internationale topfiguren van Sony Classical, de door Columbia heruitgebrachte eerste cd van de groep te horen kreeg.

De man wil een nieuwe wind laten waaien door Sony Classical en DAAU past wat hem betreft daar perfect in. Het label kijkt op geen frank. Met die onvoorwaardelijke steun van de platenfirma en een stevig en gehaald (een compliment) management achter zich, heeft de groep alleen maar dat onontbeerlijke tikkeltje geluk nodig. De vier leden blijven er rustig bij en weten een zaak zeker: ze willen muzikaal blijven evolueren.