Latent Talent: op zoek naar de nieuwe dEUS

BORGERHOUT — Hoe dEUS of K´s Choice ooit ontdekt geworden zijn, is ons een raadsel. Hoewel Antwerpen veel onbekend muzikaal talent herbergt, wordt het nauwelijks gesteund om zich te ontwikkelen of zich bekend te maken. Latent Talent, de eerste provinciale rocktalentenjacht van Antwerpen, wil daar iets aan doen. 300groepen stuurden hun werk in, zaterdag stellen de 10 laureaten zich voor in het Hof ter Lo.

«Het is geen finale», aldus Filip Janssens van het organiserende CCLuchtbal. «Ze dragen alle tien de eer als laureaat verkozen te zijn. Echt vergelijkbaar zijn ze toch niet. Ze beoefenen alle genres, van mainstream rock over metal naar trashrockabilly, van funk over Zappa naar wereldmuiziek.»

Geen steun

Steun van de overheid heeft de organisatie niet gekregen. Janssens: «Hoewel rock & roll al 50 jaar bestaat, hoewel het de voornaamste vrijetijdsbesteding bij jongeren is, en hoewel Antwerpen internationaal bekend staat als centrum voor hedendaagse rock, kregen we van het provinciebestuur te horen dat ze nog niet echt over een rockpolitiek hadden nagedacht. De Antwerpse jeugddienst heeft met veel tamtam in de pers aangekondigd dat ze een repetitie-en opnamelokaal zouden oprichten. Wij zijn al vijf jaar bezig met een infrastructuur uit te bouwen, waar – mits we de financiële middelen vinden – wekelijks 15 groepen in zouden kunnen spelen! Waarom pronken ze met nog niet gerealiseerde projecten wanneer ze gewoon met ons kunnen samenwerken?» Zaterdag zien we de belangrijkste realisatie van het rockproject van het CCLuchtbal, de tien groepen die kunnen uitgroeien tot Antwerps nieuwste rockbelofte. Nadien speelt De Mens, en de nacht wordt ingezet door Dj Tom Barman. (NTA)

laten talent dEUS

De echte dEUS is ook van de partij. Tom Barman sluit de draaitafel de talentenjachtaf. Foto Goedefroit