September, wanneer de Andalusische bakoven wat is afgekoeld, is de perfecte maand voor een rondrit langs de beroemde ´pueblos blancos’, de witte dorpen van de provincie Malaga. Het kraaiennest El Burgo, maar ook Gaucin, Arcos de Ia Frontera, Zahara de la Sierra of Setenil. Maar de koningin van de Sierra is Ronda. De eeuwenoude stad werd gebouwd op een sware kalkrots bovenop een diepe kloof en is een van de spectaculairst gelegen steden van Spanje. Hier trekt de Belgische rockgroep dEUS zich vaak terug voor muziekopnames. Niet toevallig: de voormalige manager van dEUS runt in Ronda een hotel, waar Madonna al te gast was. Ronda is door en door Andalusisch maar heeft dus ook een Belgisch tintje.

De slingerweg van Caticin naar Ronda houdt ons tot de laatste haarspeldbocht in spanning. maar dan krijgen we eindelijk zicht op Ronda. We checken in bij Hotel ‘En Frente Arte’, op een boogscheut van de oude Arabische brug. De Belgische connectie van dit artistieke hotelletje wordt meteen duidelijk als we in vettig Arnwaarps tekst en uitleg krijgen van Dimitri. de hotelreceptionist. ‘En Frente Arte’ is het project van Filip Eyckmans, Antwerpenaar en ex-manager van bands als dEUS. Evil Superstars, Dead Man Ray en DAAU. Tien jaar geleden verliet hij de Scheldestad om een artiestenhotel en een muziekstudio in Ronda te openen. Sinds hij wegging bij dEUS is het hotel ook open voor toeristen. ‘En Frente Arte’ telt twaalf origineel gedecoreerde kamers. ´Hier is de bar´, wijst Di-mitri. ´jullie pakken maar een wijntje of tap zelf een pintje, alles is inde prijs begrepen´. Deze gastvrije formule, gecombineerd met een relaxte sfeer én een indrukwekkend gevarieerd ontbijtbuffet, valt in de smaak bij een heet uiteenlopend publiek. Het hotel bevindt zich in El Mercadillo, niet ver van El Tajo. Dat is de beruchte, door de Rio Guadalévin uitgesleten kloof die dit moderne stadsdeel van de oude moslimwijk La Ciudad scheidt. In de kelders van bar El Choque Ideal, in de Barrio de San Francisco. nam d EUS nota bene de plaat ‘The Ideal Crash’ op. Het café heeft Filip drie jaar geleden verkocht aan een Nederlands koppel, samen met de studio. waar vele Belgische en internationale bands platen opnamen.

Madonna sliep hier. De mannen van dEUS komen nog regelmatig uitblazen in Ronda. Tom Barman heeft in ‘En Frente Arte´ zelfs zijn vaste kamer: nummer zes. De suite heeft een mooie patio die uitkijktover de subtropische tuin en het dakzwembad. Barman kan zeggen dat hii onder Madonna heeft gelegen. want zij sliep ooit in kamer nummer tien toen her hotel nog in Spaanse handen was. De koningin van de pop kwam in 1994 naar Ronda om er een videoclip op te nemen in de arena voor haar plaat ‘Take a Bow’. wat trouwens geweigerd werd door de directie van de Plaza de Toros. DEUS-fans kunnen in Ronda in de voetsporen van hun rockgoden treden. Die zijn er genoeg. Zo zijn de tegelmozaï0eken in El Choque van de hand van Jules. de drummer van dEUS, en hangt hun portret in tapasbar El Lechuguita.

Jamón, Jamón…  De siësta loopt op zijn einde. In de Carrera Espinel, de populariste winkelpromenade van Ronda, draaien de boetieks hun deuren weer van het slot. In Quesojamon. het winkeltje van Antonio Pérez Canestro. hangen de hammen tot tegen het plafond. Een wonderlijk, wandvullend schilderij in een palet van roze en bruin. Onder elke jamóri prikt een omgekeerd plastic hoedje dat het vet opvangt. De beste jamón serrano (bergham). is de ibérico. aan de lucht gedroogde Rubensiaanse billen van scharrelvarkens uit de bergen. En de beste jamón ibérico. ook wel ‘para negra’ genoemd, is de zogenaamde ´bellota´. Dit betekent letterlijk eikel. waarmee het varken werd gevoed. Het is dan ook een de-icatesse die — als ze echt goed is — op de tong smelt. Het loopt tegen zeven uur. de zon begint te zakken en het koelt af tot een zwoele, voor noorderlingen te verdragen temperatuur. Tijd voor de ‘paseo´, het favoriete avondlijke tijdverdrijf van de Spanjaarden. Opgefrist en in hun mooiste kleren flaneren de Rondeños langs de terrasjes op de Plaza de Carmen Abela, of onder de bomen van de Plaza de la Merced. We wandelen een stukje met ze mee, langs de Alarneda del Tajo, het pad langs de duizelingwekkend diepe kloof, waarin Franco in de jaren dertig zijn tegenstanders liet gooien, langs de parador en het mondaine restaurant Tragabuches, het enige inde regio met een Michelinster. Maar wij hebben geen zin in een twaalfgangenmenu, nouvelle cuisine  Andalusiche stijl. Onder het motto when in Ronda, do as the Rondeños gaan we op zoek naar een ouderwetse tapasbar.

Bronzen stier Op weg naar het centrum van de stad passeren we de bronzen stier die de ingang van de Plaza de Toros uit 1785 be_waakt. Dit is een van de oudste er Belangrijkste arena´s van Spanje. Aan elke centimeter van het goudgele zand van de arena in de Plaza de Toros van Ronda kleeft niet alleen het bloed van de stieren, maar ook een zee aan herinneringen uit de rijke geschiedenis van de corrida Waarmee de stad zich verbindt. Hier werd in de 18de en 19de eeuw door de drie generarites van de familie Romero het moderne stierenvechten zonder paard uitgevonden. Je bent er voor of tegen maar in september komen liefhebbers uit het hele land af op de bijzondere sfeer van de Corrida Goyesca. Elke zichzelf respecterende matador wil in Ronda vechten. Wij keren de Plaza de rug toe en steken de Virgen de la Paz-straat over. er slaan heel toepasselijk de Calle Pedro Romero in, Juist hebben we ons verschanst aan de toog ban de sympathieke bar El Porton, waan we onze eerste tapa van de avond nuttigen een schoteltje´ lomo de cerdo a la Rondena’ (stukjes fijn gekruid varkensvlees) – of Filip belt. Hij kan ons niet vergezellen op deze avond. maar geeft ons wel een lijstje met zijn favoriete tapasbars door. ´Niet in het toeristische hart blijven´. waarschuwt hij. ´De beste barretjes vind je langs de Calle Los Remedios en in Barrio San Francisco´ Wij ledigen ons glas sherry en gaan op weg. De nacht is zwoel en nog Jong. en ook de eeuwenoude stad voelt zich overmoedig en jeugdig. Ze daagt ons uit voor een lange wandeling langs steile en kromme straten, fonteintjes en kerken. Moorse poorten en baden, die we om de zoveel tijd plichtsbewust als we zijn onderbreken voor een natje en een droogje in een tapasbar van Filip lijst

Reizen1 Hotel Enfrente Arte

Reizen2 Hotel Enfrente Arte