´Toerisme is geen lelijk woord´

Niet iedereen die een baard draagt en uit Spanje komt, heet Sinterklaas. Zo was Filip Eyckmans onlangs in Antwerpen om er zijn aparte reisgids Andahicia Personal te promoten. Eyckmans maakte in de jaren ’90 naam als manager van dEUS, maar liet het hele circus achter hem. In Ronda opende hij hotel En Drente Ante waar elke vergelijking met het gemiddelde reisbrochurecomplex ophoudt. Omdat hij het graag anders ziet. ‘Toerisme hoeft geen lelijk woord te zijn

Het was 1992 De jonge Tom Barman verried klasse op Humo’s Rock Rally, de jury sliep rustig voort Gelukkig waren programmatoren van Kempense jeugdhonken wel wakker. Dus begon dEUS de wereld te veroveren via De Wollewei (Turnhout), De Nok (Vosselaar) of De Krinkel (Beerse). Op deze laatste plek speelde de groep er voor de spreekwoordelijke vijf man en een paardenkop. Filip Eyckmans was er toen al bij. Je zag dat hij hierin geloofde De geschiedenis gaf hem geen ongelijk. Hij zit nu wel in een ander leven. Aan Zone03/ legt hij uit waarom. Wat valt jou bij een korte terugkeer zoal op in de stad? Filip Eyckmans: ‘Ik kom hier nu zo’n beetje op verlof. Vorig jaar ben ik met mijn bomma naar de Zoo geweest, dat was fantastisch. Ik ben dus nu toerist in mijn eigen stad. Dat gevoel is wel heel plezant, zo idealiseer je die roots. Op twee jaar tijd ben ik nog drie keer moeten overkomen voor een begrafenis. Dat is iets heel gevoeligs omdat je dan de hele familie terugziet. Ik woon nu even in het huis van mijn overleden grootouders, weer zo’n confrontatie met de plek waar je heel veel tijd hebt doorgebracht. Toch probeer ik daar niet te diep op in te gaan. En voor de rest… In Spanje heb ik satelliet-tv, ik kan het Vlaamsche gedoe wel volgen: voilà. Ik woon nu daar en denk niet dat ik hier ooit terugkom. Ik keer vooral terug om mensen terug te zien: vrienden, familie, iemand zoals jij die je vroeger maandelijks tegenkwam en nu nog om de drie jaar. Dat maakt die ontmoetingen extra leuk. Dat is anders dan als je hier zou wonen. Die mensen zien, wat lachen, dat is al genoeg. Ik hoef daarvoor niet naar Club Geluk te gaan. Ik ben zelfs blij dat ik daar niet elke week moet zitten.’ Dus het nachtievpn is verslechterd? Eyckmans: ‘Verbeterd niet, denk ik. Want eigenlijk kan ik dat zomaar niet zeggen. Ik ben wel een paar keer te lang in die Capital blijven hangen. Daar hangt dan wel dezelfde sfeer als bij de feestjes die vroeger ergens anders waren. Ik zie dan mannen die nog altijd in dat circuit zitten en dan ben ik blij dat ik daar niet meer bij hoor, anders had ik ook aan de cocaïne gezeten. Die gasten staan voor het aanstellerige Antwerpen waar ik niet veel mee te maken wil hebben. Dan liever rustig jonge vader zijn in Andalusië. Eyckmans: ‘Bwah, rustig. Qua feestjes is het wel over. Ik ben eruit.’ Je schrijft nu liever een reisgids, verpakt in een mooi blikken doosje met als surplus een bijgevoegde cd. Maar wat maakt de gids zelf uniek? Eyckmans: ‘Per stad krijg je vier of vijf verschillende meningen en impressies. Je volgt de persoonlijke smaak van iemand, vandaar Personal. Ik wil geen kritiek geven op Lonely Planet, maar die zitten er toch vaak naast. Waarom? Een Engelsman die Ronda wil beschrijven, komt daar automatisch terecht in toeristische dingen. Hier kan je verschillende meningen volgen. Je volgt iemands route, vind ie die niet interessant, dan kan je overstappen en op een andere manier pakweg Granada beleven. Uniek is dat het door locals is geschreven. Die duiden cafés aan waar niet veel toeristen zitten. En als er wel zitten, dan is er een goede mix. Dat gebeurt nu in mijn hotel ook. Ik vind dat oké. Toerisme hoeft geen lelijk woord te zijn
HUIS OP EEN BERG Weren er nog ander. motivaties om de gids te maken? Eyckmans: ‘Ik wilde een overzicht maken. Ik ben bijna uit de muziek, maar heb nog wel een goed contact met de muzikanten. Dus wilde ik de gasten die er zijn geweest ook iets laten schrijven (JEUS, Buscemi, Wawadadakwa, dp). Zo krijg je een mix, een uitgebreide groep van 35 mensen die hun verhaal vertellen over Andalusië. Hoe meer verschillende meningen, hoe beter.’ Vele mensen dromen ven sen ander Meen in het zonnige zuiden. Wet S de aucceefactor; visie of kapitaal? Eyckmans: ‘Je kan daar geen vaste regel op plakken Ik weet wel dat te veel mensen idealiseren. Ze wonen in een drukke stad en trekken naar een huis op een berg. Maar na een jaar wonen ze gewoon in een huis op een berg, snap je? Daarom koos ik voor een huis dichtbij het stadscentrum, want daar is toch natuur genoeg. En je mag niet te veel gaan missen. Vrienden die wegvallen, die tv, dat is voor veel mensen toch belangrijk, denk ik. Ik heb het geluk gehad dat ik in mijn hotel veel bezoek heb gekregen van mensen van bij ons. Zo raakte ik toch veel minder Ideconnectecr Kapitaal is niet het allerbelangrke. Ik zie nu veel mensen van mijn leeftijd die in Ronda aankomen en er gewoon beginnen werken. In de horeca heb ie een enorme stap voor wanneer je naast Spaans ook nog Engels en Frans kan spreken.’ Je woont zelf wel in het mondaine Marbella. Eyckmans: ‘En toch vind ik het daar plezant. Waar de rijken komen, zitten ook de kuisvrouwen of de ‘automechaniekers’. Die doen daar nu een café open waar een pintje geen zeven euro hoeft te kosten en waar je voor zestien euro lekker hebt gegeten. Maar ik weet het wel, Marbella heeft een hoog Ben Crabbé-gehalte, ja. (lacht) Laten we toch afsluiten met dEUS. Ze werken nu aan een nieuwe cd. Vind je het lammer dat ze nooit die internationale top hebben kunnen bereiken? Eyckmans: ‘We zijn heel ver geraakt en ook niet zo ver. Je moet je afvragen waarmee je tevreden bent. Ik hoop dat we nog altijd het niveau van Beek of Radiohead halen. Nu zijn we groot in kleine landen als Portugal of Griekenland. Die ene grote markt missen we. Moet je dan zeggen dat het mislukt is? Ik denk het niet. Spelen voor 3.000 man in Athene lijkt mil ook goed.’ Denk ja dat dit hun laatste kunstje wordt? Dat Tom daarna voor de film kiest? Eyckmans: ‘Nee, als het kan blijven samenlopen, gaan ze volgens mij door.’ Je bent er altijd in blijven geloven, niet? Eyckmans: ‘Ik wist al van dag één dat het goed zat, anders hadden we daar in Turnhout niet alles plat gespeeld.’ (lacht)

nota ronda enfrentearte