Die Anarchistische Aberidunterhaltung, kortweg DAAU, is een van de origineelste bands in het popcircuit. De vier Belgen mixen op stijlvolle wijze klassiek met pop, folk, en jazz en hebben zich op hun tweede album: We need new animals verder ontwikkeld.

Ook live gaan de klassiek opgeleide, jonge musici met de tijd mee. Op hun tournee werken ze immers samen met dj’s van het eveneens uit Antwerpen afkomstige Cinerex. Klarinet, accordeon, cello en viool vormen de basis-bestanddelen van DAAU.

 

We need new animals

we-need-new-animals-DAAUWe need new animals biedt echter meer. Violis Buni Lenski: “Het is een heel sprankelend en divers product geworden. De vorige plaat was puur akoestisch. Nu hebben we ook gespeeld met versterkers. Verder hoor je een drummer, twee zangeressen en een paar samples. Onze muziek kent nog steeds een open geest.” Het opnemen van We need new animals was volgens Lenski een bewuster proces dan het inblikken van de het cd-debuut van DAAU.

“Versterkers kun je gemakkelijk voor effecten gebruiken. We hadden nu heel veel keuzes. Het gebruik van distortion is bijvoorbeeld interessant. Distortion voegt een heel andere dimensie aan de muziek toe. Je hoeft niet meer keihard met je strijkstok te krassen. Door een effect te gebruiken krijg je hetzelfde resultaat. Ik zou niet willen zeggen dat ons palet nu breder is, maar die versterkers zorgden wel voor een totaal andere invalshoek. Daarom was het fijn om ze te gebruiken. Ik ben heel tevreden over het geluid op de cd.”

Klassieke muziek

“Toen we jong waren, speelden we alle vier klassieke muziek. Op een bepaald moment kregen we zin om meer te spelen dan alleen klassieke muziek. We wilden onze eigen muziek maken. We wilden kijken wat er gebeurt als je jamt en zelf je muziek opbouwt. Klassieke muziek speel je immers anders dan popmuziek. Je hebt in klassieke muziek een partituur en je weet ongeveer hoe een stuk moet klinken. Dat probeer je zo goed mogelijk uit te voeren. Het nadeel van klassieke muziek is dat je je technisch kunnen enkel in dienst stelt van het reproduceren. En niet in dienst van de uitvinding,” stelt Lenski.

DAAU-optreden

“De klassieke muziek is een goede leerschool. Musici uit die hoek weten exact wat ze je moeten leren om heel gaaf te kunnen spelen. Je gebruikt die kennis. En als je met open geest en een beetje avontuurlijk te werk gaat, kun je gemakkelijk muziek maken. Je bent in staat om te freewheelen en te improviseren. Als moet je altijd oppassen met improviseren. Soms wordt het gezaag.”

Klarinettist Han Stubbe: “Er is geen groep die op dezelfde manier als wij muziek maakt. En ik heb toch al veel bands gehoord. Ons instrumentarium maakt ons in de popwereld uniek. We hebben ook invloeden van zigeunermuziek. Dat komt ook door onze instrumenten. Als je viool en klarinet speel, zit je al snel in de stijl van zigeunermuziek.”

Gin & tonic

DAAU-gin-tonicHet kwartet nam de compositie Gin & tonic in Spanje op. Drie keer raden welke drankjes de Belgen daar veel drinken. Stubbe: “Buni vond het nummer zo sprankelend als een glas gintonics. Een andere reden om de compositie zo te noemen is dat er een stuk van een Vlaams volksliedje inzit. Dat gaat van: “Wat zullen we drinken, wat een dorst”. Die titel is echter niet humoristisch bedoeld. Het is bloedserieus.”

Gin & tonic heeft iets triphopperigs. “We hebben veel nummer met drumbeats opgenomen, maar uiteindelijk zijn ze in veel composities vervangen door live-drums. In Gin & tonic is dat niet het geval, omdat in dat nummer het met de beat wel goed zat. Wij luisteren veel naar dance-muziek. De producten van het Ninja Tune-label vinden we heel goed. Door de moderne technologie gebeuren er interessante dingen in de dance.” Stelt Stubbe.

Door: René Megens