VRIJE TIJD

Andalusië even in Deurne

Publiek danst in fonteinen Rivierenhof bij presentatie reisgids

DEURNE – Zelden geziene taferelen in Openluchttheater Rivierenhof donderdagavond. Honderden jongeren dansten er uitgelaten in het water van de fonteinen. De aanstokers heten Buscemi en Vive La Fête. In plaats van verkoeling te bieden, stuwden die het uitverkochte Spaans-Belgisch dagje Andalucia Personal naar een kookpunt. Opzet geslaagd voor Filip Eyckmans, de uitgeweken Antwerpenaar die daarmee zijn alternatieve reisgids voor Andalusië in de verf zette.

Niemand hoeft Filip Eyekmans nog te leren hoe hij een apart evenement moet opzetten. Als ex-manager van onder meer dEUS en spil achter allerlei festiviteiten, meed de Antwerpenaar al platgetreden paden. Sinds hij zeven jaar geleden Wommelgem voor het Spaanse Ronda ruilde, runt hij er een hotel en een opnamestudio. Nu wil hij de streek op een andere manier laten ontdekken via Andalucia Personal. Verpakt in een kleurige blikken travelkit voert Eyekmans in die alternatieve reisgids jonge Spaanse ondernemers op die hun favoriete adressen in Malaga, Ronda, Cordoba en Granada verklappen. Zelf rakelt hij een brok Andalusische geschiedenis op, met stukjes over Picasso, stierenvechter Antonio Ordonez, Orson Welles en Ernest Hemingway. Een bijbehorende bevat muziek van groepen als Tindersticks, dEUS. Vive La Fête en Busccmi, die allemaal al in Ronda opnamen of optraden.

Boottocht

De voorstelling, tijdens een Spaans-BeIgische avond in het Rivierenbot; wordt voor 600 van de aanwezigen voorafgegaan door een boottocht vanuit Rotterdam. Die opvarenden, Nederlanders licht in de meerderheid, zien onderweg een Elvis met Spaanse tongval, een akoestische Gabriel Rios en een wervelend Wawadadakwa. Op het bovendek schuiven Tom Barman en Buscemi funky plaatjes onder de naald. Tussendoor wat luilek keren op het zonnedek, olijfje prikken en onderuitzakken voor documentaires over kunstenaars Welles, Picasso en Hemingway. Filip Eyck mans en zijn Spaanse vrouw genieten van dit succes. Smaakt naar meer? «Misschien doen we volgend jaar wel iets gelijkaardigs in omgekeerde richting. Varen we dan vanuit Antwerpen naar Rotterdam», bedenkt hij.

Tapas

Het minifestival in het Rivierenhof kleurt Spaanser. Een cocina musical serveert tapas en Andalusische wijn. Een flamencogroep, filmpjes over het `andere’ Spanje en een voorsmaakje van Orson Welles’ F for Fake wisselen af met deejaysets van Tom Barman en Buscemi en een concert van Vive 12 Fête. De gids Andalucia Personal bevat ook mijmeringen van de betrokken artiesten. «Andalusië is als de lente. Is oude mannen die Ducados roken en naar elkaar roepen. Is bergop wandelen, puffend in de hitte, enkel om die bar te bereiken die je favoriete lechuga serveert, de zoete wijn van Malaga», begint Tom Barman. «Andalusië is glamoureus zonder sterren, rijk zonder geld, warm-hartig en gastvrij. Andalusië lacht je toe.» Staat uw rugzak al gepakt?

vrije tijd AndalusichË